Vaginisme & Vulvodyni, Smerter i underlivet under sex!

Kvinder har brug for at blive hørt, og anerkendt ellers kan det sætte sig som smerte i kvindens vagina. 

Smerter under sex:

Mange har eller oplever smerte under sex . At have så mange smerte i vagina, hvor det kan være svært at gennemføre et samleje med din partner, er ikke kun en ulykkelig situation for parforholdet. For mange kvinder kan det også tag hårdt på kvindeligheden og parforholdet.

At man som kvinde ikke kan gennemføre et samleje med sin partner kan være tabuseret at tale om. Det kan være en af grunden til at der er mange som går med det i mange år uden det bliver løst, Desværre.

Dine vagina prøver at fortælle dig noget!

Mange kvinder er slet ikke opmærksom på hvor meget kroppen/vagina taler, hvis de ikke selv åbner munden og for sagt fra.

Min erfaring som sexolog og kommende parterapeut  og vaginal-terapeut er at konflikter i parforholdet som ikke bliver afsluttet med at føler sig hørt, kan især sætte sig og ophobe sig i kvindens vagina som vulvodyni eller vaginisme. 

Da kvindens vagina er hendes nr.2 mund som nok skal siger fra for hende.

Der kan også være mange andre grunde til at smerten opstår, det er kun 1 ud af de mange forklaringer på hvorfor det kan opstå.

Fakta omkring vaginisme:

Vaginisme også kendt som skedekrampe. Det er en sammentrækning som ufrivilligt sker i kvindens bækkenbundsmuskler lige før penetration. Kvinden har ikke mulighed for at kontrollere sammentrækningerne, og det opleves meget smertefuldt. 

Fakta omkring Vulvodyni: vulvodyni er en langvarig smertetilstand, som kendetegnes som sveende, brændende smerter ved indgangen til skeden. Der er 4 faglige former for vulvodyni og Her har Henrik Nordskilde beskrevet det godt: http://www.dagensmedicin.dk/nyheder/60000-vulvodyni-ramte-kvinder-far-mangelfuld-hjalp-/.

Ronja 30år fortæller:

Med min første mand, oplevede jeg at det var smertefuldt at have sex med ham det kom efter vi havde været sammen i 2år. Smerten føltes som en svigen, sandpapirs aktig smerte , hvor jeg også ofte var meget tør. Jeg husker tydeligt hvordan jeg altid forsøgte at undvige sex, nogen gang havde jeg sex på trods af smerten da jeg følte jeg blev nød til det.  En gang gik jeg til min læge som undersøgte mig får sygdomme, svamp mm. Men jeg fik af vide at det hele var psykisk jeg var 20 år og jeg anede ikke hvad min læge mente hvad hun mente med det var psykisk?? Jeg var et stort spørgsmål der tog hjem, hvad var det som var psykisk galt med mig? Hvordan kunne det psykiske give mig de her smerte i mit underliv og hvordan kan jeg få det til at forsvinde, når det er noget ind i mig jeg slet ikke var klar over var min egen skyld. 

Smerten forsvandt så snart jeg gik fra min eksmand, og jeg har aldrig oplevet den samme form for smerte under samleje med nogen af mine andre partner, da jeg er blevet bevidst om hvor vigtigt det er for mig at blive lyttet til og at min manglende lyst til min nye partner opstår kun når jeg ikke føler at jeg bliver hørt og anerkendt.

Læge og behandlings muligheder.

Ligene Historie som Ronjas er ikke enkelt stående. Jeg høre ofte fra kvinderne med vulvodyni og vaginisme at man ikke kender årsagen til sygdommene i nu. Nogen af de behandlinger som kvinderne for tilbudt er med lokalbedøvende gel eller salve. I nogle tilfælde anvende antidepressive midler (tricyckliske antidepressiva) eller Gabapentin, da man mener, at smerterne kan være nervebetinget. Der udover er der kvinder det får Botox. Eller for en besked om at det er psykisk, og får lykkepiller eller p-piller. Det er kun din læge der kan diagnosticere om du har vaginisme eller vulvodyni, derud over er der ikke mange tilbud til kvinden som kan løse problematikken i den lægevidenskabelig verden.

Men Vaginal-terapi kan være en løsning!

Men Hvad er vaginal-terapi?

Vaginal-terapi er Vaginale tryk som  laves i området omkring og i vagina ved hofter og lænd. Trykkende varer i ca. 3-10 minutter. Derudover består Behandlingen af et terapi forløb både før og efter de vaginale tryk, som ca. Varer 1 time, hvor indøvelse af teknikker og redskaber, kan lette dine smerter, psykisk som fysisk eller spændinger i underlivet under samleje med din partner. 

Det fantastiske med vaginal-terapi er kombination mellem de vaginale tryk, indøvelse af teknikker og terapien. Da Vaginal-terapi har fokus på  kombination mellem det fysiske og psykiske, hvilket gør terapien hel.  

Vaginal-terapi kan hjælper imod:

·      Smerter, kramper og spændinger i vagina, som typisk mærkes i forbindelse med samleje og onani

·      Manglende orgasme som typisk er pga. manglende følsomhed og kontakt til vagina

·      Aftagende lyst og pludselige smerter under og efter samleje efter en fødsel

·      Smertefuld menstruation

Derfor er god kommunikation i dit parforhold noget af det vigtigste!

Kommunikation er i alt almindelighed noget af det vigtigste redskab i et velfungerende parforhold. Det gælder ikke kun i kæreste forhold men også med dine venner, kollegaer mm. Jeg har som uddannet sexolog www.nadjakuszon.dk , kommende vaginal-terapeut & parterapeut lavet nogen grund regler for god kommunikation:

·      Lyt til din kæreste som var hun din bedsteven (så bliver hun din bedsteven)

·      Anerkend din partner

·      Aldrig negligere din partners følelser i håb om at problemet eller følelsen bliver mindre, tværtimod.

·      Kom aldrig med gode råd og løsninger, hvis der ikke er blevet direkte spurgt om det. (ofte kender kvinden selv løsningen men vil bare have din opbakning)

·      Hold altid med din partner, præcis som du ville gøre for din bedste ven i alle situationer, derved føler din partner sig mødt og hørt. (også selvom du ved  bedre)

·      Vær altid 100% sikker på at din partner føler at diskussionen er afrundet hvor begge har fået talt færdig og hørt.

·      Bliv altid i dig selv, tal ud fra dig selv og ikke din partner. Sig Fx når du kigger på en anden kvinde for det mig til at føle det her. I stedet for: du er en idiot når du kigger på andre kvinder. Du bliver på din egen halvdel og det bliver letter at modtage.

·      Lyt færdig, det sidste ord, kan ændre hele betydning for budskabet.

Derudover kan jeg især anbefale jer at læse disse 2 bøger evt. sammen: Kæmp for kærlighed skrevet af: Markman, Stanley & Blumberg. De fem kærlighed sprog skrevet af: Gary Chapman.

Lyt, tal & kærlighed

Nadja Kuszon

Sexolog, vaginal-terapeut & parterapeut